Информация за района

Забележителности

доспат

Град Доспат е най-високопланинският град в България. Намира се на 1358м надморска височина и е разположен в непосредствена близост до язовир Доспат. Климатът е изключително благоприятен – зимата е мека а лятото – прохладно.
В района има много места за разходки и забележителности, които задължително трябва да се видят. В града и около язовира има няколко екопътеки, по които може да се разхождате пеша и с колела като тук ще ви изброим някои от местата, които са предпочитани от гостите за посещение:
1. Парк – музей на родопската чешма в гр. Доспат – разполага с макети на над 45 чешми и снимки на още 300. До всеки макет има снимки и джипиес координати на мястото, където се намира оригиналната чешма.
2. Ягодинската пещера – намира се на около 30км от гр. Доспат и е перлата в пещерния свят в България. В пещерата е изградена 1250 метрова пътека Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6 °C и влажност 92%.
3. Панорамна площадка „Орлово око“ – платформа за наблюдение близо до язодинската пещера. Разположена е на 1563м надморска височина и могат да се наблюдават Буйновското ждрело, село Борино, Чала, Ягодина и в далечината части от планините Пирин, Рила и планини в Гърция.
4. Дяволската пътека край село Борино – екстремна екопътека на около 4км от с.Борино
5. Водопадът край село Късак – на около 6 км от гр. Доспат